maanantai 5. marraskuuta 2012

Kokousmuistio 11.9.2012


Osallistujat:

Johanna Ruokolainen, Vantaan ehkäisevän päihdetyön yksikkö

Tiina Laiho, Vantaan ehkäisevän päihdetyön yksikkö

Tiina Ohtonen, Suomen ASH

Elina Leino, Suomen ASH

Anne Ahlefelt, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry (puheenjohtaja)

Paula Mattila, Klaari Helsinki

Taija Niinivaara, Klaari Helsinki

Karin Rantala, Helsingin kaupungin aikuisten ehkäisevä päihdetyö

Aija Juntunen, Klaari Helsinki



Mitä uutta auringon alla? - Ajankohtaiskatsaus tupakkatuotteisiin, Tiina Ohtonen, Suomen ASH


Tiina kertoi miltä tupakointi näyttää maailmanlaajuisesti tällä hetkellä. Suomessa tupakointi on vähentynyt. Päivittäin tupakoivien määrä vähenee koko ajan sekä nuorten että aikuisten parissa. Savuttomien alueiden määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2008 vuoteen 2010. Tupakkatuotteiden kulutus on siirtynyt lännestä itään ja esimerkiksi Länsi-Euroopassa kulutus on laskenut 26 % kun se taas Keski-idässä ja Afrikassa on lisääntynyt 57 %. Savuttomat tupakkatuotteet puhututtivat myös paljon. Sähkösavukkeiden ja vesipiippujen rinnalle on myös tullut savuttomat savukkeet, yrttitupakka, suussa liukeneva tupakka, nikotiinivesi yhdessä energiajuoman kanssa, nikotiinihammastahna, nikotiinitikkarit ja makukivet. Vaikeaa tässä on pysyä mukana kun koko ajan markkinoille tulee jotain uutta. Kovasti odotellaan EU:n tupakkadirektiivejä.




Savuton Kunta -hanke, Anne Ahlefelt, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Savuton Kunta -hanke ei ollut monelle kovin tuttu, joten Anne esitteli hanketta. Hankkeen taustalla on seuraavat tekijät: Tupakointi on alkoholin käytön ohella merkittävin vältettävissä oleva ennenaikaisen kuolleisuuden ja sairastuvuuden aiheuttaja Suomessa. Vajaa viidennes suomalaisesta aikuisväestöstä tupakoi. Noin 70 % haluaisi lopettaa. Tupakkariippuvuus on lääketieteellinen, kansantaloudellinen ja sosiaalinen ongelma. Tupakoinnista aiheutuvat kulut Suomen valtiolle ovat noin 2 miljardia €. Tupakkaverotuotot 600 miljoonaa €.

Tavoitteena on Suomi Savuton 2040 ja tämä edellyttää väestön tupakoinnin vähenemistä noin 10 % vuosittain. Tämän lisäksi tarvitaan eri toimijoiden yhteisen tahtotilan saavuttamista ja yhteistä tekemistä sekä konkreettisten yhteisö- ja yksilötason toimenpiteiden luomista. Vieroitushoitopalvelujen kehittäminen ja terveydenhuollon hoitoketjun vahvistaminen on todella tärkeää.

Hanke tavoittelee sitä että savuton toimintakulttuuri on yleisesti käytössä oleva toimintamalli koko Suomessa. Savuttomalla toimintakulttuurilla tarkoitetaan työ- ja muiden yhteisöjen toiminta-ajan ja toiminta-alueen savuttomuutta.

Hankkeen osatavoitteet ovat:

- Kunnat ja kaupungit, sekä muut julkisella rahoituksella toimivat organisaatiot ovat savuttomia työnantajia vuoteen 2015 mennessä.

- Kunnat kirjaavat ja noudattavat kaikilla toimintasektoreillaan Savuton Kunta - kriteereitä.

- Savuttomasta toimintakulttuurista tulee yksi julkisen rahoituksen saamisen ehto ja rahoitusta saavat järjestöt, säätiöt ja yhdistykset toimivat savuttomasti.

-Tupakkariippuvaisen potilaan hoitoketjua, siihen liittyvää tupakasta vieroitustoimintaa ja koulutusta vahvistetaan ja verkostoyhteistyötä lisätään sairaanhoitopiireittäin. Sairaanhoitopiireihin luodaan savuttomuus-verkosto ja nimetään yhdyshenkilö.

- Savuttoman toimintakulttuurin vaikutuksia kuntatasolla arvioidaan yhteistyössä Kuntaliiton kanssa

Käytiin keskustelua siitä näkyykö savuttomuus kunnissa vai ei ja moni oli sitä mieltä että vaikka kunnat ovat julistautuneet savuttomiksi se ei välttämättä näy mitenkään konkreettisesti. Eli tässä meillä on vielä paljon tekemistä.



Savuttomuuden tukeminen - kokemuksia ja käytännön esimerkkejä Vantaan ehkäisevästä päihdetyöstä, Tiina Laiho, Vantaan kaupungin Ehkäisevän päihdetyön yksikkö

Vantaan kaupungilla on panostettu erityisesti päihdepalveluiden savuttomuustyöhön. Usein päihdepalveluissa tupakointiin puuttumista ei pidetä tärkeänä ja joskus ei edes mahdollisena asiana. Kun asiakkaalla on alkoholi-, huume- tai päihderiippuvuus katsotaan, että tupakointi on siinä rinnalla vain pieni paha. Vantaalla tupakointi on kuitenkin nostettu päihteeksi muiden rinnalla. Viime syksynä H-klinikalla aloitti toimintansa ryhmä, jossa oli korvaushoidossa olevia asiakkaita ja H-klinikan työntekijöitä. Ryhmä kokoontui 8 kertaa. Kokemukset ryhmästä olivat erittäin positiivisia niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin mielestä. Tupakkariippuvuuden kanssa kaikki olivat samalla viivalla ja taistelivat samojen ongelmien kanssa. Vertaistuki toimi erinomaisesti. Etenkin työntekijät kokivat hyötyvänsä siitä, että asiakkaat antoivat heille välillä napakastikin palautetta tupakan vieroitus pohdinnoissaan. Kaikki ryhmään aktiivisesti osallistuneet olivat tupakoimatta ainakin vähän aikaan. Ryhmän aikana osallistujat alkoivat panostaa myös muuhun terveyskäyttäytymiseen. Tämä näkyi ruoka- ja liikuntatottumuksien pohtimisena, kofeiinista luopumisena sekä muiden päihteiden käytön vähentymisenä. Monet ryhmäläisistä kertoivat, etteivät he olleet käyttäneen alkoholia lainkaan tai huomattavasti entistä vähemmän ryhmän aikana. Yksi ryhmäläisistä kertoi lopettaneensa kannabiksen käyttämisen samaan aikaan tupakoinnin lopettamisen kanssa. Yhden riippuvuuden saaminen hallintaan edisti ainakin tässä ryhmässä selkeästi myös halua hallita muita riippuvuuksia ja omaa terveyttään. Tällä hetkellä Läntisellä A-klinikalla toimii tupakasta vieroitusryhmä ja suunnitelmissa on uusia ryhmiä myös mm. asumispalveluihin, A- ja H-klinikoille.



Savuton amis -seminaari 13.3.13, Paula Mattila, Klaari Helsinki

Lasten ja nuorten ehkäisevän päihdetyö Klaari Helsinki ja Vantaan ehkäisevän päihdetyön yksikkö tekevät seudullista yhteistyötä pääkaupunkiseudulla ja sen tuloksena ovat syntyneet Savuton amis –seminaarit, joista ensimmäinen järjestettiin ammattikoulujen oppilashuoltoryhmille keväällä 2011. Vuoden 2010 valtakunnallisen kouluterveyskyselyn tulokset tupakoinnin ja muiden päihteiden käytön osalta näyttivät huolestuttavilta etenkin ammattikoululaisten keskuudessa. Tiesimme, että ammattioppilaitokset olivat tehneet savuttomuustyötä jo vuosia tahoillaan ja päätimme saattaa nuo ihmiset yhteen kertomaan savuttomuutta ja nuorten hyvinvointia edistävistä käytännöistään. Saimme huomata, että oli paljon yksittäisiä onnistumisia, mutta myös esteitä tavoitteen saavuttamisessa. Yhteenvetona totesimme, että talkoisiin tarvittaisiin kaikki ammattikoulussa työskentelevät ja opiskelevat ihmiset. Viime keväänä pidimme kaksi puolipäiväistä seminaaria, toisen oppilashuoltoryhmille ja toisen rehtoreille ja toimialajohtajille. Mukaan saimme myös joukon nuoria sekä dvd:n välityksellä että livenä yhtenä työpajaryhmänä.

Ensi keväänä 13.3.13 järjestämme puolipäiväisen seminaarin, jonka nimenä on: Parhaat jutut kuulee tupakkapaikalla – tupakka, tunteet ja ryhmän muodostuminen. Kohderyhmänä ovat kaikki ammattikoulussa työskentelevät.

Savuton amis –seminaareja suunnittelemaan perustettiin keväällä 2011 työryhmä, jossa on ollut mukana toimijoita Vantaan ammattiopistosta Variasta ja Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n amistyö –hankkeesta. Tänä syksynä kutsumme näiden toimijoiden lisäksi toimijoita myös muista pääkaupunkiseudulla savuttomuus tekevistä järjestöistä, projekteista, oppilaitoksen työntekijöistä ja oppilaista. Työryhmän seuraava kokous on 25.10 klo 9.00-11.00, Ehyt ry:n tiloissa Elimäenkatu 27.



Muuta asiaa

Syksyn ”tempaukseksi” mietittiin yhteistyötä Nuorten Ääni -toimituksen kanssa. Paula Mattila on yhteydessä heihin ja yrittää saada asiaa vireille. Paula on yhteydessä verkoston toimijoihin jos tarvitsee apua.

Syksyn seuraava kokous - HUOMAA MUUTTUNUT AJANKOHTA



Seuraava kokous pidetään torstaina 8.11 klo 13-16 Ehyt ry:n uusissa tiloissa Vallilassa, Elimäenkatu 27, 00510 Helsinki. Silloin keskustelemme THL:n Tuomas Tenkasen ja Markku Soikkelin kanssa seuraavista teemoista:

”Laatu, valistus sekä päihteitä ja riippuvuuksia koskevan työn yhtenäistäminen”


Tervetuloa mukaan sankoin joukoin keskustelemaan kiinnostavasta ja meitä kaikkia koskevasta aiheesta!



Tulevia seminaareja:

10.10.2012 Kohti savutonta Suomea -seminaarikiertue, Suomen Sydänliitto, Oltermannintie 8, Helsinki. (Vielä mahtuu mukaan, ilmoittautua voi osoitteeseen anne.ahlefelt@ehyt.fi)



7.11.2012 Vantaan päihdefoorumi, Korson monitoimikeskus Lumoon, Urpiaisentie 14



20.-21.11.2012 Mielenterveysmessut, Vanha Satama



26.-27.11.2012 Valtakunnallinen tupakka ja terveys -päivä, Kalastajatorppa, Helsinki



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti